Het Vredeslicht 2019

Dit jaar zijn leden van Scouting Stein opnieuw van plan het Vredeslicht in Kasteel Merode op te halen en naar Stein te brengen. Ze reizen op zaterdag 21 december 2019 daarom naar Merode. Ook dit jaar wordt het licht in Bethlehem door een kind ontstoken en door scouts over de hele wereld verdeeld. Zoals bekend komt het licht per vliegtuig aan in Wenen en wordt het van daaruit verder verspreid, zo ook tot in Eupen. De scouts van Langerwehe halen het daar op en brengen het te voet naar Kasteel Merode. De scouts van Stein vertrekken in 2 busjes en bezoeken de Weihnachtsmarkt. Rond 17.00 uur nemen ze het Vredeslicht in ontvangst en blijven ze in Merode om later op de avond ook het vuurwerk te kunnen zien. Daarna begint de  avontuurlijke terugreis van de oudere scouts. Ze gaan ’s nachts te voet van Merode naar Stein, uiteraard met in achtneming van de noodzakelijke veiligheid. Op zondagmorgen 22 december bieden zij het Vredeslicht aan in de kerk van Oud-Stein bij het begin van H. Mis van 11.00 uur. De aparte Vredeskaars wordt aangestoken. Er wordt de nodige aandacht besteed aan de historische banden tussen Stein en Merode en tevens wordt er een gedicht voorgelezen. Na de H. Mis kan elke aanwezige zijn eigen meegebrachte kaars of lantaarntje ontsteken aan het Vredeslicht. Van daaruit gaat het  Vredeslicht naar de andere kerken van het cluster (Nieuwdorp, Urmond en Berg aan de Maas) en naar de Kapel Maria in de Nood. Alle inwoners kunnen diezelfde zondagmorgen, op Kerstavond en tijdens de Kerstdagen het licht via eigen lantaarntjes meenemen naar huis.