Aktie Vredeslicht

Dit jaar zijn leden van scouting Stein als vervolg op de gezamenlijke activiteit van vorig jaar wederom van plan het Vredeslicht in Kasteel Merode te Langerwehe in de Eifel op te halen en naar Stein te brengen. Ze reizen op zaterdag 22 december a.s. richting Kasteel Merode. Ook dit jaar wordt het licht in Bethlehem door een kind ontstoken en door scouts over de hele wereld verdeeld. Zoals bekend komt het licht per vliegtuig aan in Wenen en wordt van daaruit verder verspreid, zo ook tot in Eupen. De scouts van Merode halen het daar op en brengen het te voet naar Merode. De scouts van Stein vertrekken in 3 busjes en bezoeken de Weihnachtsmarkt. Rond 17.00 uur nemen ze het Vredeslicht in ontvangst en blijven in Merode om later op de avond ook het vuurwerk te kunnen zien. Daarna begint het avontuurlijke terugreis van de oudere scouts. Ze gaan ’s nachts te voet van Merode naar Stein,  uiteraard met inachtneming van de noodzakelijke veiligheid. Op zondagmorgen 23 december 2018 bieden zij het Vredeslicht aan in de kerk van Oud-Stein bij het begin van H. Mis van 11.00 uur. Een afzonderlijk voor dit doel aangeschafte Vredeskaars wordt tijdens de H. Mis aangestoken. Er  wordt  aandacht besteed aan de historische banden tussen Stein en Merode en tevens wordt er een gedicht voorgelezen. Na de H. Mis kan iedereen zijn eigen meegebrachte kaars of lantaarntje ontsteken aan het Vredeslicht. Van daaruit gaat het Vredeslicht naar de andere kerken van de parochiecluster (Nieuwdorp, Urmond en Berg aan de Maas) en naar de Kapel Maria in de Nood. Deze activiteit van scouting en de gezamenlijke kerkbesturen is uiteraard alleen mogelijk vanwege de door de gemeente toegekende subsidie, waarvoor dank.

Op de foto’s  is de overhandiging van het Vredeslicht door de Prins van Merode in 2017 te zien, waarbij vele parochianen en onze burgemeester aanwezig waren. Ook de Lichtkoningin van Beek gaf acte de presence.

Alle inwoners kunnen op Kerstavond en tijdens de Kerstdagen het licht via eigen lantaarntjes meenemen naar huis.